Op de Biënnale in Venetië van dit jaar is er veel kunst met een boodschap. Maar sterke statements maken lang niet altijd een sterk kunstwerk, vindt Bregje Hofstede. De Nederlandse bijdrage noemt ze een spannende uitzondering.
In 1999 werd in het Londense Tate Britain het beslapen en besekste bed van de jonge Engelse kunstenaar Tracey Emin tentoongesteld. Daarmee kwam de revolutionaire kunststroming Young British Artists in de schijnwerpers. Beetje richtingloos artikel, maar leuke terugblik.
Ronald Jackson maakt portretten van Zwarte mensen. Géén stadse kunst, zegt hij met nadruk, maar ook geen werk dat zijn plattelandsverleden verheerlijkt.
Van lid van het korps mariniers naar operazanger naar traumacoach, dat is het cv van Bastiaan Everink. In dit radioprogramma vertelt hij dat zijn laatste carrièrestap niet toevallig is. "De operawereld is keihard, ik voelde me altijd alleen."
Cultuur hoeft niet altijd plaats te maken voor dure woningbouw, blijkt in Den Bosch. Daar maakten ze cultuur een van de randvoorwaarden, ook al staat die wel continu onder druk.
Vorige week las je via TOT Nieuws een artikel over de klank van AI in het Engels; in het Nederlands herken je ChatGPT inmiddels ook aan toon en woordgebruik. Een extra reden om AI-tekst niet klakkeloos over te nemen.
Programma met Europese schrijvers over het thema Schrijvers als reizigers. Door een literaire bril kijken zij naar de complexiteit van grenzen, thuis zijn en anders zijn in een Europese context.
12e editie van SPRING, een kunstfestival met verhalen over verschillen, diversiteit en individualiteit. Mijn tips: Una Isla en Lake Life. Over die laatste voorstelling lees je hier een artikel.
Componist en geluidskunstenaar Rutger Zudervelt en ontwerper en kunstenaar Siba Sahabi maakten een installatie over de complexe relatie van Nederland met de zee.