Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Bescherm je werk, bewaak je privacy, behoud je subsidie, betaal je zelfstandigen, blijf nadenken, beleef sport en kunst buiten de gebaande paden en lees TOT Nieuws.
Het is lastig, en veel is nog grijs gebied, maar je kunt wel iets doen om je werk te beschermen tegen AI-schraapwerk. Goed en handig overzichtsartikel. En waarom dat zo belangrijk is, lees je in het artikel hieronder.
Veel mediabedrijven verkopen hun journalistieke werk aan OpenAI, zodat het er zijn chatbots mee kan trainen. Daarmee nemen die kranten en tijdschriften een existentieel risico, want ze helpen er een grote concurrent mee in het zadel.
Wat je zegt, is niet interessant. Wel wat je koopt, waar je bent, welke sites je bezoekt. Dát willen ze weten en dat weten ze dan ook. Of luisteren ze inmiddels wel?
In de animatiefilm “The One Who Knows” volg je een jonge vrouw in een zwembad. Regisseur Eglė Davidavičė en tekenaar Marine Buffard vertellen in dit interview hoe ze tot hun film kwamen. Met lekkere voorproefjes.
Interview met Viktorien van Hulst, directeur Fonds Podiumkunsten die verantwoordt waarom het fonds veel nieuwkomers subsidieert. Ze ziet een verschuiving van klassieke disciplines naar nieuwe kunstvormen.
De overheid wil een eind maken aan schijnzelfstandigheid, ook in de culturele en creatieve sector en gaat daar vanaf 2025 actief op toezien. Via Oog voor Impuls kun je als opdracht- of werkgever een bijdrage in de advieskosten hierover aanvragen.
Het nieuwe AI-model van Anthropic lijkt zelfbewustzijn te hebben. Het wordt in ieder geval steeds lastiger om verschil te zien met dat van ons, schrijft John Whiton. Fascinerend artikel.
Hoe blijf je creatief? Hoe voorkom je dat een superspecialist wordt of juist generalist? De vragen zijn belangrijker dan de antwoorden schrijft Ted Gioia in dit boeiende artikel waarin hij er 12 op een rij zet.
Presentatie van Transformative Listening, een onderzoek naar nieuwe vormen van publieksinteractie en de rol daarvan in tijden van maatschappelijke en economische transformaties.
In Still Life onderzoekt Alan Lucien Øyen hoe we in dit technologisch tijdperk de relatie met onszelf, met elkaar en met de levende wereld kunnen herstellen. Mijn Julidanstip voor komende week.