Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Worstel met datagraaiers, wapen je niet met AI, maar wel tegen woekerprijzen, vier de successen van vrouwen, beleef het kunstwerk, pak een filmpje in de buitenlucht of een dansje in het theater en vind ook nog de tijd om TOT Nieuws te lezen.
AI-bedrijven als OpenAI en Google maken prachtig gereedschap om teksten, beelden of muziek mee te maken. Maar hun AI-modellen zijn wel getraind met materiaal van schrijvers, journalisten en kunstenaars. Echt nieuw werk is het dus niet. Mag dat allemaal zomaar?
AI speelt een steeds grotere rol op het slagveld. Een kunstmatig intelligent moordsysteem bestaat al. En het Israëlische leger maakt er gebruik van. Als ergens de vraag speelt hoe de mens de controle kan houden, is het hier.
Als een popconcert, festival of sportwedstrijd uitverkocht is, kunnen doorverkochte tickets een uitkomst zijn. Maar hoe wapen je je tegen woekerprijzen (5.800 euro voor een Taylor-ticket!), valse entreebewijzen en opkoopbots? Hier moet je op letten.
Sia Boelgakova gebruikt fotografie, kostuumontwerp, stop-motion en animatie om miniverhalen te creëren. Een geduldige vrouw, want met een animatie van vijf seconden is ze twee weken tot een maand bezig!
Mooi vormgegeven project dat 40 stoere vrouwen binnen de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde in de spotlights zet. Hiermee krijgen ze de aandacht die ze verdienen.
Gaandeweg is de aandacht voor het leven van de kunstenaar steeds dominanter geworden in hoe we kijken naar, en praten en schrijven over kunst. Zijn we de vormwaardering voorbij? Dat vraagt kunstcriticus Wieteke van Zeil zich af.
Effenaar verbindt nieuwe technologieën met artiesten om innovatieve live muziek ervaringen te creëren. Hoofd marketing Sandra Broeren vertelt: "Het nieuwe merk moet digitaal ademen, een soort Effenaar 3.0."
Moederschap is een onuitgesproken taboe in de kunstwereld, stellen kunsthistorici; geen wonder dat vrouwen er ondervertegenwoordigd zijn. Een nieuwe generatie komt in verzet.
Samen met Outdoor Cinema organiseert Pakhuis de Zwijger twee weken lang filmavonden in de openluchtbioscoop op het plein. Van internationale muziekfilms tot animatie of een avond met alleen maar korte films.
In deze workshop, speciaal voor culturele organisaties, leer je hoe je met data-analyse de eerste stappen zet naar een persoonlijke en meer relevante communicatie-aanpak.
TOT doet (voor de tweeëntwintigste keer!) de technische productie voor Julidans in de theaters buiten ITA. Mijn tip voor deze week is Lapis Lazuli van ‘verbeeldingsmagiër’ Euripides Laskaridis.
Muziektheater BOT uit Arnhem maakt voorstellingen met een kleurrijk muzikaal palet, beeldend- en objecttheater, fysiek spel en een indrukwekkend scala zelfgebouwd instrumentarium. Nu duiken ze in de muzikale en beeldende taal van een eeuw geleden.