Moeten cultuuronderzoekers niet meer doen dan alleen beschrijven en analyseren? Dit artikel pleit voor het veranderen van vastgeroeste ideeën over onderzoeksmethoden. Mensen in het veld kunnen ook goede onderzoekers zijn!
De manier waarop we tijd meten, met tijd omgaan, en hoe centraal we klokken stellen in onze samenleving is relatief nieuw. Dat blijkt wel uit deze prachtige productie van Quanta Magazine over de relatie van mensen met tijd door de eeuwen heen.
Cyberpsychologie speelt een cruciale rol bij het begrijpen en aanpakken van de menselijke factoren die bijdragen aan de steeds groter wordende dreiging van cybercriminaliteit. Zo te lezen een interessant vak!
Door de eeuwen heen hebben kunstenaars altijd geworsteld met schaduwen. In sommige periodes waren die zelfs helemaal afwezig. Gelukkig hoeven kunstenaars niet slaafs alle wetten van de natuurkunde op te volgen.
Janet Vertesi ging met haar gezin een dagje naar Disneyland. En ze had een missie: het park beleven zonder haar persoonlijke data en privacy op te hoeven geven. Wat een uitdaging! Hier vertelt ze meer over het waarom.
in Australië verwijdert TikTok de muziek van enkele major labels uit de catalogus. Een paar dagen later lanceert TikTok SoundOn, een een distributieplatform voor artiesten. Die timing lijkt geen toeval...
In de culturele en creatieve sector hebben we drie codes: Governance Code Cultuur, Code Diversiteit & Inclusie en Fair Practice Code. Drie experts vertellen over het belang van deze instrumenten, de doelen en hoe je ze kunt toepassen.
Hoe weerspiegelen AI-systemen de nationale identiteit? Cassie Kozyrkov gebruikte dezelfde prompt met verschillende landnamen om kunst te genereren en de resultaten zijn fascinerend. Nederland staat er helaas niet tussen. Misschien moeten we zelf maar eens aan de knutsel.
Tijdens de elfde editie van het internationaal theaterfestival Brandhaarden presenteren zes vrouwelijke makers voorstellingen die de westerse canon en stereotypering van vrouwen in het theater bevragen.
Deze immersieve filminstallatie onderzoekt de koloniale verhalen achter transnationale en transraciale adoptie, via de historische relaties tussen Nederland en Korea.