27 maart 2024
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Leef en sterf met kunst, gebruik AI in de journalistiek, leg je (niet) neer bij cookies, maak je zorgen over de democratie, zie het verleden onder ogen en lees over nu en de toekomst in TOT Nieuws. 
Lees ...
Lang ging het in kunst uitsluitend over vorm, kleur en textuur. Begeestering en spiritualiteit waren om ver weg van te blijven. Het overlijden van haar oma bevestigt Bregje Hofstede in haar overtuiging dat kunst juist ook de verbinding kan leggen daartussen.
Dat AI vreselijke fouten kan maken is geen reden AI in de journalistiek uit de weg te gaan. Voor het herkennen van patronen en samenvatten van documenten is het zeker een aanvulling, zegt Zach Seward van de New York Times. 
Omgaan met afgestoten museumstukken blijkt een hele kunst. Verkopen kan (onder voorwaarden), maar je kunt ze ook eerst tentoonstellen. 
Het web is een woud van cookiepop-ups. Het voelt als strafwerk, telkens weer je privacyvoorkeuren te moeten invullen. Zinloos bovendien: je persoonlijke data worden achter de schermen toch doorgespeeld. Soms zelfs als je op ‘Nee’ klikt.
AI gaat invloed hebben op de verkiezingen, dat staat eigenlijk wel vast. De auteur hoopt dat AI óók gaat helpen om desinformatie te herkennen. Maar een groter gevaar is dat door dit alles ook écht nieuws aan geloofwaardigheid inboet. 
In publicaties van Elsevier kunnen wetenschappers tegen betaling artikelen publiceren, die vervolgens gratis te lezen zijn. Maar als dat door AI geschreven artikelen kunnen zijn, wat is de waarde dan nog? 
Het Van Abbemuseum is gebouwd met geld dat verdiend werd met brute uitbuiting in Nederlands-Indië. Met volledige transparantie en nog meer aandacht voor niet-westerse kunst probeert het museum dat onder ogen te zien.
Concertkaartjes zijn duur en Live Nation en Ticketmaster krijgen daar al snel de schuld van. Toch is het in principe gewoon vraag en aanbod, zegt Dan Wall.
Bezoek ...
Avond over geweld, empathie en de manieren waarop literatuur die kan verwoorden. 
Avond over de verbeelding van cartografie aan de hand van de blik van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen. 
Geniet ...
Acrobaten en jongleurs uit binnen- en buitenland zetten drie dagen lang de Utrechtse Stadsschouwburg op z’n kop. Begin van een nieuwe traditie.

Vorig jaar gemist? Ze komen nog een keer! Onder leiding van regisseur Olivier Lépine nemen zeven circusartiesten en een multi-intrumentalist je mee naar de rafelranden van de kunst. TOT doet de technische productie.