Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Geef geld aan cultuur, leer kinderen factchecken, verruim je historisch kader, vat Vermeer, begrijp conceptuele kunst, leer genereren en neem de tijd, in ieder geval voor TOT Nieuws.
Het lukt de kunstsector niet meer geld binnen te halen, zegt onderzoeksbureau Berenschot. Tegelijkertijd wil de regering de toegang tot kunst en cultuur niet beperken. Reden om financiering vanuit andere domeinen te overwegen, want daar is kunst vaak een hulpmiddel.
Wie zit achter deze informatie? Wat zijn de bewijzen? Wat zeggen andere bronnen? Met die drie vragen worden kinderen in Finland webwijs gemaakt. Navolgenswaardig.
Het is nu 02023. Die extra 0 rekt je historische kader op: die maakt je bewust van een toekomst die langer duurt dan ons leven. En voor die lange termijn zouden ontwerpen bedacht moeten zijn in plaats van voor de huidige gebruiker. Mooi essay.
Hier wordt er nog volop gediscussieerd over AI en copyright. In Japan zien ze het probleem niet: AI trainen met het werk van kunstenaars mág daar gewoon.
Is de kracht van Vermeer te vatten in woorden? Schrijver Kristian Vistrup Madsen probeert het in dit essay en werpt intussen nieuw licht op de mega-expositie in het Rijks.
Conceptuele kunst is vaak 'moeilijk'. Dat komt doordat die breekt met de onuitgesproken regels voor wat en normaal gesproken tentoongesteld wordt, hoe je kunst conserveert en wat er van jou als bezoeker verwacht wordt.
TOT doet (voor de eenentwintigste keer!) de technische productie voor Julidans in de theaters buiten ITA. Mijn tip voor deze week is de openingsvoorstelling Foreshadow.