10 januari 2024
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Betaal medewerkers eerlijk, heb geld over voor muziekles, laat ChatGPT betalen voor zijn geschraap, benoem groei correct en lees de (gratis) TOT Nieuws. 
Lees ...
Bij subsidieaanvragen bij het Rijk en bij veel fondsen moet je aantonen je medewerkers eerlijk te betalen. Er zijn nu zes nieuwe praktijkinstrumenten om dat te toetsen, van marketingfuncties tot popmusici.
Muziekeducatie maakt uit voor de sociale samenhang op een school, de prestaties en de vaardigheden van kinderen. Interview met de altijd enthousiaste Tania Kross over de door haar bedachte leerorkesten. 
Mink Pinster vertaalt (dans)theater en muziek naar film zoals voor NDT. Theater brengt hij meer filmisch in beeld, bij dans is het vaak wat exacter. Hij geeft ook antwoord op de vraag waarom de dansers tijdens het applaus niet altijd zichtbaar zijn in de stream.
DEN doet onderzoek naar het gebruik van AI in de creatieve en culturele sector en je. houding hier tegenover. Benieuwd wat eruit komt. Vul je 'm even in? 
The New York Times eist miljoenen van OpenAI en Microsoft op beschuldiging van het schenden van het copyright. Als de krant de zaak wint heeft dat verregaande consequenties voor de ontwikkeling van AI.
Nu deze week ook in Nederland in de krant stond dat er wel degelijk fysieke oorzaken zijn voor de vage klachten die bij long covid horen, is dit een illustratief artikel. En nog mooi vormgegeven ook. 
Snelle groei wordt al snel beschreven als 'exponentieel'. Veel vaker is die groei kwadratisch, toont dit artikel aan.
Alle wetenschappelijke kennis over leren verzameld.: interessant voor iedereen die wel eens iets moet leren. Helaas wordt Tania Kross' mening dat muziekeducatie effect heeft op andere skills (zie hierboven) wel onderuit gehaald. 
Bezoek ...
Masterclass met veel workshops over hoe je festivals en evenementen organiseert. Entree €380, maar met de code Rott23 krijg je 20% korting.
Al ruim veertig jaar tekent Kooi datgene wat wringt. In weelderige tekeningen en schilderijen onderzoekt ze haar eigen ongemak. Samen vormen haar werken een zacht pleidooi voor subtiliteit en acceptatie.
Geniet ...
Met 12 Goede voornemens voltooit het NUT theater een jaar over 'de toekomst van geld'. Een feestelijke, theatrale achtbaanrit.
Serie korte danswerken, gedichten en live muziek als een hypnotisch mozaïek. Je kiest je eigen begin en einde. 
Why Randomness Doesn't Feel Random - By Kit Yates - Behavioral Scientist

Most of us tend to think of randomness as being “well spaced." Genuinely random distributions seem to contradict our inherent ideas of what randomness should look like.

Read More