13 december 2023
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Doe meer dan afstoffen, neem de natuur als voorbeeld, laat algen glimmen, kijk naar de hele ijsberg, geef kunstenaars geld, en geef ze daarmee zelfvertrouwen en lees zelf TOT Nieuws.
Lees ...
Wie als maker erfgoed afstoft en presenteert zonder context, vergroot de kans racisme en onderdrukking te reproduceren in plaats van te bevragen, vindt Lara Nuberg. 
Wil je vooral weten wat Gemini, het nieuwe taalmodel van Google beoogt en behelst, lees dan het artikel uit de link. Meer weten over de kritiek die Google kreeg en waarom techjournalisten voorspellen dat Gemini net zo teleurstellend zal zijn als Bard? Klik dan hier
Mooie collectie voorbeelden van slimme ideeën uit de natuur. Dolfijnen fluiten onder water om makkelijker te communiceren. Dat systeem helpt mensen nu om te waarschuwen tegen tsunami's.
De Rotterdamse minigalerie De Aanschouw is niet veel meer dan een vitrinekast. Maar wel een met een indrukwekkende historie die nu vastgelegd is in een boek. 
Zoë Breed maakt gebruik van de bioluminescente kenmerken van algen en laat ze reageren op digitale input. Zo ontstaat een bijzondere lichtshow. De algen mogen geregeld rusten om op te laden. 
Gebeurtenissen (zoals de recente trubbels bij OpenAI) laten zich beter lezen als je naar de hele ijsberg kijkt, in plaats van alleen het topje (die gebeurtenissen) te beschouwen. Daaronder liggen namelijk de patronen, structuren en mentale modellen die dat topje boven water brengen. 
Een basisinkomen voor kunstenaars maakt dat er meer kunst geproduceerd wordt en vermindert depressies en angsten bij de ontvangers. In het Nederlands hierover lezen kan via de nieuwsbrief van Wijbrand Schaap van Cultuurpers.
In New York zijn vier nieuwe kunstwerken te zien via platform Kinfolk die daarvoor dezelfde techniek gebruikt als Pokémon Go.
Ben je rijker omdat je meer zelfvertrouwen hebt, is het andersom of heeft het niks met elkaar te maken? Een groot onderzoek onder Nederlanders wijst op het tweede, maar vindt ook bewijs voor het eerste. 
Bezoek ...
Tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama.

Opgenomen pauzesessie over hoe mensen die vrienden vragen mee te gaan naar culturele evenementen, anders zijn dan zij die juist meegaan met die eerste groep. 
Geniet ...
Jonge dans- en performancemakers met een dynamisch programma aan voorstellingen, installaties, onverwachte pop-up presentaties en gesprekken. 
Gemist tijdens Julidans 2021? Deze solo van en door Jan Martens is terug. Het is een portret van Elisabeth Chojnacka (1939 – 2017) een gepassioneerde muzikante die midden 20e eeuw medeverantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek.