6 december 2023
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Stel jezelf vragen over AI, handel ethisch, haal je neus niet op voor formulieren, noch voor kunst, dans in de kerk, kies voor minder, kijk naar het verleden, maak muziek, leer van fouten, gebruik je data, ga voor zacht activisme en lees TOT Nieuws.
Lees ...
Informaticus Ilyaz Nasrullah stelde zes AI-experts grote vragen over die nieuwe technologie. Het wereldbeeld van de ontwerpers daarvan is gevaarlijker dan AI zelf, is een van zijn inzichten.
Beetje gekke titel, want het verhaal gaat juist over de onethische manieren van GoDaddy om producten te verkopen. Zoals je onnodig bang maken. 
Formulieren zijn een ondergeschoven kindje. Terwijl je er klanten al dan niet mee wegjaagt, er al dan niet data uit krijgt en er al dan niet tijd mee bespaart.
Vorige keer berichtten we over de vergiftiging van modellen als Midjourney. Dit artikel gaat in op de vraag of dit ook iets als ChatGPT kan overkomen. Ja, maar niet zo eenvoudig.  
Als onderdeel van de restauratie van Palais Garnier liet de Parijse Opera een show ontwerpen met een visuele metamorfose van de gevel en een uitvoering met 154 dansers. Video. 
Muziek, theater en beeldende kunst zijn onder de Conservatieven behoorlijk in de knel gekomen. Charlotte Higgins vindt het tijd worden dat een nieuwe regering inziet dat een gezonder maatschappij cultuur nodig heeft. 
In Kaapstad zijn de omstandigheden voor dansers niet bepaald optimaal. Toch biedt choreograaf Sbonakaliso Ndaba in een oude kerk aan 16 dansers werk. 
AI leunt zwaar op grote hoeveelheden kwaliteitsdata en die zouden weleens 'op' kunnen raken. Efficiënter ermee omgaan is een van de mogelijke strategieën. 
Bezoek ...
Netwerkbijeenkomst voor iedereen die werkt aan het toegankelijker maken van kunst en cultuur; met workshops en kennisdelen.
Digitale toegankelijkheid is van belang voor de 2 miljoen mensen in Nederland met een of meerdere beperkingen. Nederlands Dans Theater kiest daarom voor het livestreamen van zijn voorstellingen. Podcast.
Geniet ...
Dansers Redouan Ait Chitt en Denden Karadeniz werken in deze nieuwe autobiografische voorstelling samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Hiphop, breaking en de zoektocht naar de roots.
In theatervoorstelling Haar haar gaat een meisje op zoek naar haar ware identiteit. Ook zij is op zoek naar haar roots en worstelt met vragen als wie ben ik en wat moet ik.