15 november 2023
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.


Ervaar digitaal theater, bereik én behoud je publiek, combineer data met literatuur, vertrouw niet op AI, maar lees wel op goed vertrouwen TOT Nieuws.
Lees ...
Holland Festival, Internationaal Theater Amsterdam en Nederlands Dans Theater hebben de handen ineengeslagen en 'Digitaal Theater' gelanceerd. Een mediaplatform voor live- en video-on-demand-voorstellingen dat culturele organisaties de kans biedt om een wereldwijd publiek te bereiken. Deze ITA-projectleider is wel een beetje trots 😊 
Sinds de introductie van ChatGPT wil iedereen wel ‘iets’ met kunstmatige intelligentie. Maar de technologie achter GPT is inherent onbetrouwbaar, en zal dat – ondanks alle technische schijnoplossingen en vangrails – altijd blijven. Goed onderbouwd artikel van Hilde Weerts. 
De Italiaanse Michela Lazzaroni is dol op literatuur én data. Een geweldige combinatie, die tot deze interessante datavisualisatie van Dante's klassieker 'Divine Comedy' heeft geleid.
Ash Mann schrijft over de uitdagingen van de culturele sector bij het aantrekken en vooral het behouden van publiek. Zo is een veelgehoorde kreet na de coronaperiode: “We zien het publiek niet terugkomen zoals we hadden gehoopt...” 
Het ministerie van economische zaken maakt 13,5 miljoen euro vrij voor het bouwen van een eigen AI-taalmodel. GPT-NL moet eind 2024 al te gebruiken zijn. Waarom moet er zo'n Nederlands model komen?

E-mailmarketing is een krachtige tool om een sterke band met je publiek op te bouwen (werkt het? 😉). In dit stappenplan met praktische tips van Cultuurmarketing leer je hoe je dat doet.

Na twee turbulente jaren bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA), is er nu een nieuwe driekoppige leiding: Clayde Menso, Denise de Boer en Eline Arbo. Een interview.
Dit interactieve spel over hoe en waarom we elkaar kunnen vertrouwen blijft actueel. Kies je ervoor om samen te werken, of om vals te spelen? En welke wiskundige som zit erachter?

Bezoek ...
Bijeenkomst voor kunstenaars, ontwerpers en creatieve professionals over hoe we creativiteit in kunnen zetten bij het oplossen van de grote problemen van nu en de toekomst. 
Op de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015) wordt de jaarlijkse Joost Zwagerman Lezing gehouden, gecombineerd met live muziek en de uitreiking van de Joost Zwagerman Essayprijs.

Geniet ...
Kunstenfestival over gender en identiteit. Tips van TOT: Arts of Resistance en Papaya Kuir met Voices of Resistance en SAFFRON van de Palestijnse choreograaf en danser Hala Salem.

Dans, film, muziek en tekst geïnspireerd op Griekse oerverhalen. Regie en choreografie van een van mijn all-time favoriete makers: Wim Vandekeybus.