23 augustus 2023
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Schrijf zelf, hou cultuur divers, snap hoe machines leren, maakt theater duurzaam of maak duurzaam theater, wees niet zwart-wit, onthoud wat je interessant vindt en lees dat in TOT Nieuws. 
Lees ...
AI-tekst is handig en makkelijk, maar niet echt goed. En dat is logisch: goed schrijven hangt samen met intentie en met denken; twee dingen waar AI niks mee heeft. Lang essay, maar zeer de moeite waard. 
Kunst moet een weerspiegeling zijn van de maatschappij en al haar diversiteit, vindt Michael De Cock, directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Daarom maakt hij zich boos over de opkomst van nationalistische partijen en hun eenzijdige opvattingen over wat ‘echte cultuur’ is. 
Superhelder verhaal over machine
learning
met duidelijke, geanimeerde illustraties. Eerste deel van een serie. 
Gratis naslagwerk in drie delen over duurzaam werken in de theaterbranche; over duurzame producties, gebouwen en processen. Toegespitst op de Britse theaterwereld, maar hier zeker ook bruikbaar. 
Emeritus hoogleraar genderstudies Maaike Meijer schrijft in haar nieuwe boek over de verbeelding van mannelijkheid. "We doen vaak net alsof iemand man of vrouw is, maar iedereen heeft daar een complex en persoonlijk verhaal over. Daar moeten we veel meer over praten."
Verrassend: kunstenaars in de renaissance gebruikten vaak mannelijke modellen voor vrouwelijke personages in hun werk. Vooral Michelangelo staat daarom bekend.
Of je een kunstwerk onthoudt hangt samen met of je brein gefascineerd is door wat je ziet. Neurale netwerken kunnen dat inmiddels voorspellen, en daarmee is weten wat het dan precies is wat fascineert een stapje dichterbij.
Digitale kunst heeft bepaald geen eeuwigheidswaarde. Technologie verandert te snel om veel kunstwerken voor de toekomst te bewaren. Nog afgezien van de vraag of de kunstenaar dat wel wil. 
Bezoek ...
De nieuwe Europese wetgeving roept vragen op over welke online-uitingen wel en niet toe te staan. Wie beslist dat straks, en op basis van welke argumenten? Samen met deskundigen en Europarlementariërs verkennen we de grenzen van het publieke debat online. Waar kunnen we ingrijpen, en moeten we dat ook willen?
Tijdens de AI-Parade maak je in bibliotheken door het hele land kennis met kunstmatige intelligentie. Het programma bestaat uit een tentoonstelling, een installatie, een debat, lezingen en workshops. 
Geniet ...
Tekeningen van kinderen uit de hele wereld, verzameld door Annefie van Itterzon.
Mijn Noorderzontip: de dansvoorstelling van de Canadese choreograaf Frédérick Gravel. Hierin ontdoet hij zich "van de lagen van zijn eigen leven, op zoek naar het doel van zowel kunst als van het leven."