Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Betreur het lot van the Intenet Archive, lees boeken beter, erken je schulden, leer van TikTok, zak niet weg in het moeras, doorzie grafische leugenarij en lees TOT Nieuws.
The Internet Archive heeft een rechtszaak verloren die vier grote uitgeverijen tegen de non-profitorganisatie hadden aangespannen. Doodzonde: je volgieten met televisie kost niks en voor hogere cultuur moet je betalen.
Fijn artikel over het lezen van boeken en het onthouden van de inhoud. Goede regel: stop met het lezen van een boek dat je niet boeit. En: schrijf in de kantlijn.
Veel initiatieven voor rassengelijkheid worden ten onrechte ‘herstelbetalingen’ genoemd, vindt de Brits-Caribische ‘reparationist’ Esther Stanford-Xosei in dit 'ongemakkelijke' artikel.
In haar proefschrift concludeert Zowi Vermeire dat jongeren geen passieve socialmediagebruikers zijn, maar social media gebruiken om eigen leerdoelen na te streven. Bovendien kunnen die leervormen onderwijzers en beleidsmakers, en hun aannames over wat 'goed' onderwijs is, uitdagen.
Goed artikel met heerlijke voorbeelden over hoe je gefopt en bedrogen wordt met grafieken. Ja, dat lees je vaker, maar alleen de voorbeelden al maken het artikel de moeite waard.
19 demonstraties per dag zijn er gemiddeld in Berlijn. De krant Tagesspiegel maakt een mooie analyse over de thema's en resultaten. Kun je meteen even checken of je het vorige artikel begrepen hebt. Moeite met Duits lezen? Laat Google 'm even in het Engels vertalen.
Een ingewikkeld artikel, maar wel de moeite waard, over onze neiging alles in modellen te gieten. Dat is onvermijdelijk en ook broodnodig, maar tegelijkertijd kun je in dat idee wegzinken als in een moeras.
Tweede artikel in de reeks Cultuur in transitie(s).Nieuwe initiatieven zijn in aanvang vaak kwetsbaar, maar er zit wel de innovatiekracht in die nodig is om het systeem als geheel te veranderen.
In vier sessies komen steeds actuele thema's aan bod waar je als kunstenaar mee te maken krijgt. De eerste is over De kunstenaar met een positief brein.
Aandacht voor de onderbelichte, koloniale erfenis van zogenaamde 'mensentuinen' waarin ook in Nederland tot diep in de twintigste eeuw mannen, vrouwen en kinderen tentoongesteld werden.
Concertserie die klassieke muziek combineert met verhalen van nu. In Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Heerlen en Utrecht. Project van Grote-Kunstshow- en Tolerance-Test-collega Johan Idema.