7 februari 2024
TOT Nieuws
Leuks en moois over kunst, techniek en ondernemerschap in de culturele wereld, handgeplukt door TOT's Marijcke Voorsluijs.
Kijk door het scherm, verander het systeem, doe moeite, zorg voor spanning, bescherm je data, leer van andermans mislukkingen en lees TOT Nieuws. 
Lees ...
Wijbrand Schaap vindt dat de Raad voor Cultuur met zijn advies mogelijk meer kapot maakt 'dan we lief vinden' en geeft daar zowel op Substack als op de Cultuurperssite zijn redenen voor. 
The Vegas Sphere, het scherm dat een compleet stadion overspant, is net als je mobiele telefoon: iets waar je niet naar kijkt, maar doorheen
Niet alleen software (zoekmachines!) gaat achteruit in kwaliteit, ook hardware. Maar het gaat niet om nieuwe upgrades, het systeemdenken zou moeten veranderen. Goed artikel met veel links naar andere waardevolle artikelen. 
Nick Cave schreef in een brief aan twee jonge fans een overtuigend betoog tegen ChatGPT. Juist de moeite die je moet doen geeft diepte en betekenis aan wat je creëert. Stephen Fry leest die brief vervolgens prachtig voor. 
Klassieke muziek hoeft zich niet altijd in een gewijde, serieuze sfeer af te spelen. Deze gids geeft minder voor de hand liggende tips voor hoe je een concert intiemer maakt. Alles super smooth laten verlopen is bijvoorbeeld helemaal niet zo slim. Een beetje spanning zorgt voor meer verbinding. 
In Engeland staan alle bibliotheken op scherp na een datadiefstal en een systeemhack bij de British Library. Een leuke non-profit zijn, biedt geen bescherming!
Terugblik op het mislukken van Hamlet, een project dat het midden houdt tussen game en theater. Want 'tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren', en vooral ook: cultuurverschillen. 
Gids (pdf) voor iedereen in de muziekindustrie, maar ook in bredere zin voor iedereen die een creatieve strategie wil uitzetten, met gebruikmaking van Web3, AI en de metaverse. 
Bezoek ...
Lezing bij de grote overzichtstentoonstelling van Ai Weiwei in de Kunsthal. De expositie is nog tot en met 3 maart te zien. Ik vond 'm zeer de moeite. 
Critical Futures Talks: nieuwe serie gesprekken over AI met dit keer Xiaowei R. Wang, PhD, kunstenaar, schrijver en programmeur uit Californië. 
Geniet ...
Fysieke mime-voorstelling: een verbeelding van de tijdloze strijd en zoektocht naar vrijheid, geïnspireerd door Albert Camus’ lezing van de Mythe van Sisyphus.
Samen met ontwerper Dieuweke van Reij en componist Peter Salem maakt Lopez Ochoa in haar ballet de magie van Frida Kahlo’s wereld tastbaar.